Uczymy praktycznie, również przyszłych hotelarzy.

HOT-INFO

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

W dniu 02.12.2015 r. w ZS nr 3 odbyły się warsztaty I stopnia „Podstawy obsługi gości”. Uczestniczyli w nich nauczyciele praktycznej nauki zawodu i 19 uczniów klas I-III funkcjonującego w naszej szkole technikum w zawodzie technik hotelarstwa. Warsztaty prowadził Pan Grzegorz Górnik – szef Akademii Kelnerskiej Akredytowanej przez Kuratora Oświaty w Lublinie Niepublicznej Placówki Kształcenia Ustawicznego.

Celem szkolenia było poszerzenie praktycznego kształcenia umiejętności zawodowych w zakresie fachowej obsługi gościa oraz kontakt z wyposażeniem gastronomicznym, spotykanym w restauracjach i nie tylko.

Program szkolenia był bogaty, trwał 5 godzin i obejmował m. in. serwis obiadowy (niemiecki, francuski), linię szkła, sztućców, techniki noszenia tacy kelnerskiej, resztkowanie, obieranie owoców oraz pokazy trików kelnerskich (np. gaszenia świecy). Zainteresowanie wzbudziło też flambirowanie owoców oraz ich degustacja. Fachowość i niesamowita elegancja w przekazywaniu wiedzy i umiejętności w zakresie obsługi gościa zrobiły na uczniach duże wrażenie. Warsztaty przybliżyły istotę obsługi gościa oraz uświadomiły konieczność doskonalenia umiejętności, pomysłowości i kreatywności w pracy zawodowej w hotelarstwie i gastronomii.

Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty, a szkoła Euro – Certyfikat Jakości za stwarzanie szansy poszerzania umiejętności praktycznych uczniów oraz podnoszenia jakości kształcenia zawodowego w zawodach branży gastronomicznej. Dziękujemy Panu Grzegorzowi za przeprowadzone szkolenie, cenne wskazówki i sugestie właściwych i twórczych rozwiązań.

Warsztatom towarzyszyła sympatyczna i ciepła atmosfera. Nierzadko pojawiał się uśmiech, z naszych nieporadnych prób serwowania, noszenia tacy czy gaszenia świecy. Profesjonalnego noszenia tacy podejmowali się również nauczyciele. Atmosferę szkolenia oddają nasze zdjęcia.

Opracowała: Bernarda Jarzyna, zdjęcia: Marta Florek