We wtorek, 8 listopada, kolejna grupa uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w pokazach kulinarnych zorganizowanych w ramach projektu „Zasmakuj w Tradycji – Lubelski Szlak Kulinarny”.
Tym razem odwiedziliśmy Zakrzówek, gdzie na zaproszenie Spółdzielni Rolniczo – Handlowej „Jutrzenka” Państwo Wójcikowie zaprezentowali kolejne propozycje potraw przygotowywanych na bazie regionalnych surowców. Dzisiaj było to pesto z jarmużu, gruszki pieczone z serem Rokpol i orzechami oraz ciastka owsiane. Dziś uczniowie nie tylko przyglądali się procesowi przygotowania, ale mieli okazję także osobiście w nim uczestniczyć. Ochotnicy pod okiem doświadczonych restauratorów przygotowywali potrawy, co jest cenną nauką i dodatkowym atrybutem takich spotkań. Na zakończenie oczywiście nastąpiła degustacja przygotowanych dań i omówienie ich walorów smakowych. Nawiązaliśmy również ciekawe kontakty i już rodzą się plany kolejnych wyjazdów…
Organizatorem wyjazdu była nauczycielka przedmiotów zawodowych Pani Katarzyna Dąbrowska a w opiece wsparła ją Pani pedagog Beata Mazur – Porębska.