Uczniowie klas III i II technikum hotelarstwa, w dniu 19.11.2021 r. w godz. 9.00-13.00, uczestniczyli w szkoleniu: „Savoir-vivre w hotelarstwie i gastronomii……..”. Oczywiście zasady „dobrych manier” dotyczą również naszego życia codziennego, nie tylko zawodowego, wiec warto o nich mówić przy każdej sposobności.
W czasie spotkania uczestnicy rozmawiali o zachowaniu się w sytuacjach życia publicznego, o ubiorze, zasadach precedencji, obowiązujących w danej kulturze oraz o używaniu telefonów, a także o kulturze osobistej i wzajemnym szacunku.
Dobre wychowanie w życiu codziennym może nam wiele dać. Ludzie, wokół nas będą przyjaźniej nastawieni, a to z kolei wpływa na polepszenie wzajemnych kontaktów. Nie jest ważny status społeczny ani pieniądze, a to, co “wynieśliśmy” z domu i czego uczymy się wchodząc w życie społeczne. O dobrym wychowaniu świadczy nie tylko to, co mówimy, ale także nasza mimika, sposób bycia czy postępowania w określonych sytuacjach, a także życzliwość wobec innych. Właśnie tym możemy zapracować na sympatię i szacunek drugiego człowieka.
Dziękujemy serdecznie prowadzącej Pani Annie Wiśniewskiej za wprowadzenie nas w skomplikowane tajniki savoir-vivre w hotelarstwie i gastronomii. Zdajemy sobie sprawę, że zasad i procedur savoir – vivre jest tak dużo, że nie sposób na jednym szkoleniu poznać je wszystkie. Jednakże „zabraliśmy” ze spotkania ważne, skuteczne i uniwersalne przesłanie: „starajmy się każdego traktować tak, jak sami chcielibyśmy być traktowani”.
Organizator i opiekun grupy uczniów: Bernarda Jarzyna – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Zdjęcia: Anna Wybraniec