W czwartek, 18 maja uczniowie klasy pierwszej oraz drugiej technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odwiedzili gospodarstwo turystyczne Agroturystyka „U Bożenki”. W ramach realizacji projektu współfinansowanego przez Starostwo Powiatowe „Poznajemy mapę gastronomiczno – turystyczną Powiatu Kraśnickiego” wzięli oni udział w warsztatach kulinarnych. Celem było poznanie historii oraz receptury na potrawę zgłoszoną na listę produktów tradycyjnych w 2016 roku w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. lubelskim – Słodkowskiej kapusty z grzybami. Potrawę pierwotnie przygotowywał Pan Witold Grudziński, później prawa i recepturę przejęła Pani Bożena Oleszko. Uczniowie wysłuchali krótkiej pogadanki a następnie wzięli udział w przygotowaniu potrawy oraz degustacji. Był to kolejny wyjazd, który dzięki współfinansowaniu z budżetu powiatu, daje możliwość poszerzenia wiedzy i umiejętności uczniów naszej szkoły, poznania uroków i walorów turystycznych naszego powiatu. Uczniowie mogą również poznać ofertę gastronomiczną firm znajdujących się w naszym regionie.
Organizatorem wyjazdu oraz pomysłodawcą i koordynatorem projektu, który jest realizowany od kilku lat, jest nauczyciel przedmiotów zawodowych Pani Katarzyna Dąbrowska.
Opracowała: K. Dąbrowska