Realizacja projektu „Poznajemy mapę gastronomiczno – turystyczną Powiatu Kraśnickiego” w roku szkolnym 2022/23 dobiegła końca…
Jak co roku we współpracy z Powiatem Kraśnickim Zespół Szkół nr 3 w Kraśniku realizował projekt pod nazwą „Poznajemy mapę gastronomiczno – turystyczną Powiatu Kraśnickiego”. Uczniowie technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych brali udział w wielu inicjatywach związanych z rozwijaniem swoich zainteresowań i umiejętności. Dzięki współorganizacji i współfinansowaniu przedsięwzięcia przez Starostwo Powiatowe mogli wyjechać na pokazy kulinarne oraz uczestniczyć w warsztatach w kilku zakładach gastronomicznych naszego powiatu. Założeniem projektu było również poznanie mapy obiektów turystycznych naszego regionu. Zwieńczeniem były zajęcia terenowe, celem których było podsumowanie całego przedsięwzięcia.
Pierwszym wydarzeniem w tym roku szkolnym związanym z realizacją projektu był udział w pokazach kulinarnych w ramach Lubelskiego Szlaku Kulinarnego „Zasmakuj w Tradycji”. We wtorek, 11 października, uczniowie klasy drugiej i trzeciej mieli możliwość uczestniczenia
w pokazach kulinarnych zorganizowanych przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej
w agroturystyce „U Bożenki” w Kolonii Pasiece. Impreza ta to jedna z wielu, jakie odbywają się w ramach realizacji projektu dofinansowanego przez Unię Europejską Lubelski Szlak Kulinarny „Zasmakuj w Tradycji”. Warsztaty poprowadzili Państwo Elżbieta i Jerzy Wójcikowie, właściciele Restauracji Koncertowa w Lublinie, trenerzy, wykładowcy, pasjonaci od lat związani
z gastronomią. Uczestnicy pokazu mogli zapoznać się ze sposobem przygotowania kaszotto
z burakami, zupy krem z ziemniaków i porów oraz tortu czekoladowego z frużeliną z rokitnika. Podczas spotkania została zaprezentowana także krótko historia powstania szlaku oraz miejsca, które można odwiedzić w ramach inicjatywy. Uczniowie poznali ofertę gospodarstwa agroturystycznego „U Bożenki”. Na zakończenie pokazów odbyła się degustacja przygotowanych potraw, a także tych, które są specjalnością Pani Bożeny: kapusty słodkowskiej oraz innych przekąsek na słono i słodko. Wiele z poznanych składników i potraw to produkty regionalne, certyfikowane i chronione prawnie. Wyjazd był zorganizowany we współpracy
z Panią Wiolettą Wilkos, Prezes Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej. W ramach tego samego projektu we wtorek, 8 listopada, kolejna grupa uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyła w pokazach kulinarnych zorganizowanych w Zakrzówku. Na zaproszenie Spółdzielni Rolniczo – Handlowej „Jutrzenka” Państwo Wójcikowie zaprezentowali kolejne propozycje potraw przygotowywanych na bazie regionalnych surowców. Tym razem było to pesto z jarmużu, gruszki pieczone z serem Rokpol i orzechami oraz ciastka owsiane. Na tym spotkaniu uczniowie nie tylko przyglądali się procesowi przygotowania, ale mieli okazję także osobiście w nim uczestniczyć. Ochotnicy pod okiem doświadczonych restauratorów przygotowywali potrawy, co jest cenną nauką
i dodatkowym atrybutem takich spotkań. Na zakończenie oczywiście nastąpiła degustacja przygotowanych dań i omówienie ich walorów smakowych. Dodatkowym efektem było nawiązanie nowych, ciekawych kontaktów.
Kolejną inicjatywą w ramach projektu „Poznajemy mapę…” były warsztaty kulinarne prowadzone przez właściciela restauracji Musicaffe – Pana Henryka Rolę. Uczniowie poznali
i przećwiczyli od podstaw proces przygotowania pizzy. Poznali również tajniki receptury na włoską pizzę. Oczywiście była również degustacja przygotowanych na podstawie własnych pomysłów włoskich placków. Ze względu na dużą ilość uczniów klasy, zostali oni podzieleni na dwie grupy i dzięki uprzejmości właścicieli restauracji Musicaffe zajęcia odbyły się dwukrotnie – 19 i 26 kwietnia. Wieloletnia współpraca z restauracją Musicaffe owocuje możliwościami poszerzania horyzontów zawodowych naszej młodzieży.
W czwartek, 18 maja, uczniowie klasy pierwszej oraz drugiej odwiedzili ponownie gospodarstwo turystyczne Agroturystyka „U Bożenki”. Tym razem wzięli oni udział
w warsztatach kulinarnych. Celem było poznanie historii oraz receptury na potrawę zgłoszoną na listę produktów tradycyjnych w 2016 roku w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. lubelskim – Słodkowskiej kapusty z grzybami. Potrawę pierwotnie przygotowywał Pan Witold Grudziński, później prawa i recepturę przejęła Pani Bożena Oleszko. Uczniowie wysłuchali krótkiej pogadanki a następnie wzięli udział w przygotowaniu potrawy oraz degustacji. Był to kolejny wyjazd, który dzięki współfinansowaniu z budżetu powiatu, daje możliwość poszerzenia wiedzy i umiejętności uczniów naszej szkoły, poznania uroków i walorów turystycznych naszego powiatu.
Na zakończenie każdych warsztatów uczestnicy otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w wydarzeniu.
Organizatorem wyjazdów oraz pomysłodawcą i koordynatorem projektu, który jest realizowany od kilku lat, jest nauczyciel przedmiotów zawodowych Pani Katarzyna Dąbrowska. Wsparcie w opiece nad uczestnikami wyjazdów dali Pani Beata Mazur – Porębska oraz Pan Rafał Tarnowski.
Składamy serdeczne podziękowania Staroście, Pracownikom Wydziały Promocji, Dyrekcji ZS nr 3 w Kraśniku oraz opiekunom za możliwość realizacji pomysłu na rozwój osobisty naszych uczniów. Szczególne podziękowania składamy Państwu Stanisławie i Henrykowi Rolom, Elżbiecie i Jerzemu Wójcikom, Bożenie Oleszko za przeprowadzenie zajęć dla młodzieży naszej szkoły, za profesjonalizm, miłą atmosferę a także za sponsorowanie warsztatów. Dziękujemy również Pani Wiolecie Wilkos za zaproszenie nas do udziału w inicjatywie Lubelskiego Szlaku Kulinarnego „Zasmakuj w Tradycji”.
Uczestnicy i organizatorzy
Opracowała: K. Dąbrowska