Uczniowie klas technikum uczącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w poniedziałek, 20 lutego, po raz kolejny poszerzali swoje umiejętności zawodowe. W szkole zagościła ponownie Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika. Młodzież na kursie kelnerskim II stopnia zdobywała wiedzę oraz doskonaliła umiejętności z zakresu obsługi gości a'la carte.
Pan Grzegorz szczegółowo omówił cały proces obsługi w restauracji. Uczniowie przyjmując rolę gości a później kelnerów przebyli drogę od wejścia konsumentów do restauracji aż do rozliczenia zamówienia. Bardzo ciekawym doświadczeniem było ćwiczenie serwisu synchronicznego. Uczniowie mieli okazję flambirować banany i przygotowywać z nich własne aranżacje deserów. Na zakończenie Pan Grzegorz zaprezentował jak przeprowadza się dekantację wina czerwonego oraz opowiedział czemu to służy.
W kursie brali udział uczniowie trzech klas: pierwszej, drugiej i trzeciej. Dla sporej części była to kolejna przygoda z Akademią Kelnerską. W poprzednim roku szkolnym odbyli oni bowiem kurs kelnerski I stopnia. Poprzednim razem trenowali serwis niemiecki i francuski, teraz przyszedł czas na bardziej spektakularne działania. Serwis angielski, który jest swoistym show kelnerskim, serwis synchroniczny oraz flambirowanie czy dekantacja są kolejnym stopniem wtajemniczenia…
Szczególnego smaczku dodały dzisiejszym zajęciom degustacja ślimaków oraz kawioru. Uczniowie dowiedzieli się jak podaje się te potrawy oraz jak należy je spożywać. Dla wielu był to pierwszy kontakt z tak wyrafinowanymi smakami.
Takie spotkania i pogłębianie zainteresowań zawodowych nie byłyby możliwe bez szerokich kontaktów zawodowych oraz szczególnego zaangażowania w rozwój osobisty i zawodowy naszych uczniów nauczycielki przedmiotów zawodowych Pani Katarzyny Dąbrowskiej. Była to już kolejna inicjatywa podjęta na rzecz promowania zawodu technika żywienia i usług gastronomicznych. Przede wszystkim jednak chodzi o pokazanie uczniom, że ten zawód może dawać satysfakcję, zadowolenie z pracy oraz gratyfikacje finansowe na wysokim poziomie.
Już snujemy; plany na kolejne kursy, warsztaty, pokazy…
Opracowała: K. Dąbrowska