Pokazy kulinarne w ramach Lubelskiego Szlaku Kulinarnego „Zasmakuj w Tradycji”

HOT-INFO

Anna Wybraniec

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

We wtorek, 11 października uczniowie klasy drugiej i trzeciej uczący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli możliwość uczestniczenia w pokazach kulinarnych zorganizowanych przez Lokalną Grupę Działania Ziemi Kraśnickiej w agroturystyce „U Bożenki” w Kolonii Pasiece.

Impreza ta to jedna z wielu, jakie odbywają się w ramach realizacji projektu dofinansowanego przez Unię Europejską Lubelski Szlak Kulinarny „Zasmakuj w Tradycji”. Warsztaty poprowadzili Państwo Elżbieta i Jerzy Wójcikowie, właściciele Restauracji Koncertowa w Lublinie, trenerzy, wykładowcy, pasjonaci od lat związani z gastronomią. Uczestnicy pokazu mogli zapoznać się ze sposobem przygotowania kaszotto z burakami, zupy  krem z ziemniaków i porów oraz tortu czekoladowego z frużeliną z rokitnika. Podczas spotkania została zaprezentowana także krótko historia powstania szlaku oraz miejsca, które można odwiedzić w ramach inicjatywy. Uczniowie poznali ofertę gospodarstwa agroturystycznego „U Bożenki”. Na zakończenie pokazów odbyła się degustacja przygotowanych potraw, a także tych, które są specjalnością Pani Bożeny: kapusty słodkowskiej oraz innych przekąsek na słono i słodko. Wiele z poznanych składników i potraw to produkty regionalne, certyfikowane i chronione prawnie. Dzięki temu, że  pokazy to impreza cykliczna, uczniowie klas żywieniowych będą mieli okazję uczestniczyć w kolejnych spotkaniach.

Wyjazd zorganizowała we współpracy z Panią Wiolettą Wilkos, Prezes Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej, nauczycielka przedmiotów zawodowych Pani Katarzyna Dąbrowska. Opiekować się grupą pomagała Pani pedagog Beata Mazur – Porębska.

FOTOGALERIA