W dniach 28 i 29 października w Zamościu odbył się Kongres Dyrektorów i Nauczycieli Szkół z
branży gastronomicznej, hotelarskiej i turystycznej „Gastroedukcja Zamość 2023”.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych uczących w technikum żywienia i usług
gastronomicznych oraz w technikum hotelarstwa Pani Katarzyna Dąbrowska i Pani Bernarda
Jarzyna miały okazję przez dwa dni zgłębiać tajniki zawodów pod okiem fantastycznych,
pełnych pasji i żywiołowych szefów kuchni, właścicieli firm z branży HoReCa, koleżanek i
kolegów nauczycieli i dyrektorów. Oprócz bardzo wartościowych prelekcji, wykładów i
pokazów Kongres był idealnym miejscem do wymiany doświadczeń, zawarcia nowych
kontaktów zawodowych, które w przyszłości zaowocują rozwojem naszej oferty i urozmaicą
kształcenie zawodowe w naszej szkole. W trakcie dwóch intensywnych dni przedstawiono
założenia Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji oraz niektóre zawody pozaszkolne z branży,
omówiono sposoby na ciekawe lekcje praktycznej nauki zawodu, przygotowywano i
degustowano rozmaite potrawy, w tym regionalne z Roztocza czy herbaty…