Jak co roku uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w zajęciach laboratoryjnych w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w ramach Lubelskiego Festiwalu Nauki. Tym razem mieliśmy okazję poznać tajniki liofilizacji, jako metody utrwalania żywności. Na spotkaniu pod zagadkowym tytułem „Tajemnice nauk o żywności” uczniowie ekstrahowali DNA, oceniali przydatność drożdży, prowadzili proces sferyfikacji, używanej w kuchni molekularnej, określali zawartość skrobi w ziemniakach oraz oglądali cząsteczki skrobi pod mikroskopem. Całkiem nowym doświadczeniem okazało się poznanie smaków i konsystencji jabłek, kiwi, poziomek a nawet pomidorów poddanych procesowi liofilizacji. Po zajęciach edukacyjnych „odpoczywaliśmy” w kinie fundując sobie trochę adrenaliny oglądając nowość kinową „Duchy w Wenecji” – kryminał na podstawie książki Agathy Christie. Uczestnikami byli uczniowie klasy pierwszej, drugiej, trzeciej oraz czwartej. Zajęcia poprowadzili pracownicy Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii pod kierownictwem dr inż. Klaudii Gustaw oraz dr hab. inż. Andrzej Krzykowski. Wyjazd zorganizowała Pani Katarzyna Dąbrowska – nauczyciel przedmiotów zawodowych w technikum żywienia i usług gastronomicznych. Opiekę dodatkowo zapewnił Pan Rafał Tarnowski. Dziękujemy pracownikom Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie za gościnę, bardzo interesujące zajęcia, za profesjonalizm i przemiłą atmosferę.
Opracowała: Katarzyna Dąbrowska