Jak co roku uczniowie uczący się zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w Lubelskim Festiwalu Nauki. Ponownie odwiedzili zaprzyjaźniony Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Przedstawiciele klas III i IV wzięli udział w zajęciach laboratoryjnych pt. „Fałszowanie żywności. Jak nie dać się oszukać?” oraz „Czy żywność może być niebezpieczna?”. Pierwsze zajęcia poprowadziła Pani dr inż. Izabela Podgórska – Kryszczuk wraz z przedstawicielkami naukowego koła studenckiego. Nasi uczniowie mieli okazję zbadać próbki żywności i określić, czy mleko, miód i sok mogą być zafałszowane. Dodatkowo poznali założenia projektu „Wiem co jem!” i dowiedzieli się, że istnieje zdrowa alternatywa dla chipsów, kolorowych jogurtów i wielu innych produktów spożywczych z naszej diety.
Kolejne zajęcia poprowadziła Pani dr hag. inż. Agnieszka Latoch wraz ze studentem III roku kierunku gastronomia i sztuka kulinarna ze Studenckiego Koła Naukowego „Gastronauci”. Pani doktor przedstawiła teoretyczne podwaliny zajęć, Pan Dawid rozszyfrował pojęcie „luminometria” a nasi uczniowie zbadali osobiście, jak bardzo zanieczyszczone są niemyte owoce, jak dużo daje umycie rąk a nawet jak dużo różnych patogenów znajduje się na ekranach telefonów komórkowych.
Na zakończenie uczniowie zwiedzili wydział, zaglądając w wiele zakamarków.
Jak zwykle zajęcia w Uniwersytecie Przyrodniczym okazały się skarbnicą wiedzy nie tylko dla uczniów. I jak co roku już planujemy następną wizytę…
Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć na profilu naszej szkoły na Facebooku oraz odwiedzenie profilu Technik żywienia ZS3 Kraśnik na Facebooku. Znajdziecie tam galerię z tego wyjazdu oraz wiele innych informacji z życia tego kierunku.