W dniach 1 i 4 grudnia odbyły się eliminacje okręgowe XXVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W tym roku tematyką wiodącą było „ Mięso i przetwory mięsne – technologia i zastosowanie w żywieniu”. Do naszego okręgu przypisani zostali uczniowie z województwa lubelskiego i świętokrzyskiego. W piątek uczniowie, którzy uzyskali minimum 80% poprawnych odpowiedzi w eliminacjach szkolnych, spotkali się w Zespole Szkół nr 5 w Lublinie. Podczas części praktycznej zmierzyli się z zadaniami projektowymi dotyczącymi wiedzy o technologii gastronomicznej, organizacji imprez czy obsługi gości. Zmagania trwały 90 minut a po ciężkiej pracy uczniowie oraz opiekunowie zostali zaproszeni na poczęstunek do restauracji szkolnej. W poniedziałek, pod opieką powołanej komisji konkursowej, uczniowie przystąpili do rozwiązaniu testów w systemie on-line. Do pokonania było 60 pytań w ciągu 50 minut. Naszą szkołę w eliminacjach okręgowych reprezentowała Julia Kosidło z klasy IIIgT, która przygotowywała się do zmagań pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych – Panią Katarzyną Dąbrowską.
Opracowała: K. Dąbrowska